Bel: 0341 - 820 004

Teamontwikkeling in het basisonderwijs

Vrijwel iedere leerkracht op een basisschool herkent het wel: belangrijke zaken worden niet altijd bespreekbaar gemaakt.

Herkenbaar?

Wanneer kwaliteitskaarten, feedbackformulieren of iets dergelijks worden ingevuld, dan blijkt regelmatig dat er bepaalde zaken moeten worden veranderd. Wanneer dit echter bespreekbaar wordt gemaakt in het teamoverleg, dan staat de wagen ineens stil.

Er wordt langs elkaar heen gecommuniceerd. Buiten het teamoverleg om wordt er wel óver elkaar gesproken, maar zelden mét elkaar. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn: elke leerkracht is druk met de eigen klas en zijn eigen verantwoordelijkheden, of de leerkracht ervaart belemmering om écht te zeggen waar het op staat. Hij is bang om als ‘zeur’ te worden ervaren en hij wil andere collega’s niet kwetsen. Docenten krijgen als professionals energie van lesgeven, maar er kan energieverlies ontstaan tijdens projecten in samenwerking met collega’s.

Gevolg is een beladen sfeer. Een team dat wel betrokken is op elkaar, maar met een hoge werkdruk en persoonlijke disbalans. Je ziet bij elkaar bepaald gedrag en je wilt hier iets aan veranderen, maar je weet niet waar je moet beginnen.

Energy Drives® maakt dit regelmatig mee binnen teams in het basisonderwijs. Hoofdoorzaak is onvoldoende inzicht in jezelf en in elkaars gedrag. Dit zorgt voor miscommunicatie wat leidt tot onbegrip. De samenwerking wordt negatief beïnvloed. Wat er mist is inzicht in drijfveren. Waarom? Drijfveren zijn namelijk voor een groot deel verklarend voor primair gedrag en bepalen waar jij energie van krijgt of op verliest. Wanneer je geen inzicht hebt in drijfveren, dan begrijp je ook niet waar bepaald gedrag uit voortkomt en wat je drijft.

Ontdek teamontwikkeling met drijfveren

Dit kan anders. Hoe? Door middel van een krachtige teamontwikkeling op basis van drijfveren. Met een teamworkshop van Energy Drives® krijgt u een glashelder beeld hoe drijfveren zich verhouden ten opzichte van anderen. Hoe kijken u én uw collega’s naar de het team en naar elkaar? Op welke wijze benutten we elkaars kracht? Ken je elkaars drijfveren, dan ontstaat er begrip en acceptatie van onderlinge verschillen.

Zo'n teambuilding workshop versterkt het teamgevoel en bevordert de samenwerking, teamontwikkeling en talentontwikkeling. De effectiviteit van het team neemt hierdoor toe, net als het enthousiasme om samen te werken aan goed onderwijs. Inzicht in je persoonlijke leiderschapsstijl maakt het bovendien mogelijk om je team op een passende en effectieve manier te sturen.

Benieuwd naar de ervaring van andere scholen over teamontwikkeling op basis van drijfveren?

Whitepaper: ‘6 bouwstenen voor teamflow’

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Ik ga akkoord met het privacybeleid.

Je krijgt ook wekelijks een tip van ons voor het ontwikkelen van jouw team.

Referenties Onderwijs

Vraag een gesprek over teamontwikkeling basisonderwijs aan

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

Opmerkingen

Ik ga akkoord met het privacybeleid.

SHARES
FacebookShareTwitterTweet