Bel: 0341 - 820 004

Teamontwikkeling in het HBO

Binnen docententeams op de hogescholen en universiteiten is de hoge werkdruk een veel besproken thema.

Herkenbaar?

Binnen docententeams op de hogescholen en universiteiten is de hoge werkdruk een veel besproken thema. Docenten zijn als professionals gewend om op de traditionele, klassikale manier kennis over te dragen. Studenten hebben echter steeds meer behoefte aan individuele studiebegeleiding. In het lesgeven kan dit zorgen voor onvoldoende aansluiting en onvrede. Docenten zijn goed bedoelend en willen helpen, maar komen hierdoor onder druk te staan.

Het management begrijpt dit speelveld niet omdat er onvoldoende verbinding is met de ‘werkvloer’. Docenten ervaren hierdoor dat managers onvoldoende capaciteit hebben om leiding te geven en voelen zich onvoldoende gehoord. Docenten krijgen als professionals energie van lesgeven, maar er ontstaat energieverlies tijdens projecten in samenwerking met collega’s. Bijvoorbeeld tijdens het opstellen van een nieuw programma of curriculum.

Deze thematieken kunnen zorgen voor een beladen sfeer. Een team dat wel betrokken is op elkaar, maar met een hoge werkdruk en persoonlijke disbalans. Je ziet bij elkaar bepaald gedrag en je wilt hier iets aan veranderen, je weet niet waar je moet beginnen.

Energy Drives® maakt dit regelmatig mee binnen teams in het HBO en het wetenschappelijk onderwijs. Hoofdoorzaak is onvoldoende inzicht in jezelf en in elkaars gedrag. Dit zorgt voor miscommunicatie wat leidt tot onbegrip. De samenwerking wordt negatief beïnvloed. Wat er mist is inzicht in drijfveren. Waarom? Drijfveren zijn namelijk voor een groot deel verklarend voor primair gedrag en bepalen waar jij energie van krijgt of op verliest. Wanneer je geen inzicht hebt in drijfveren, dan begrijp je ook niet waar bepaald gedrag uit voortkomt en wat je drijft.

Ontdek teamontwikkeling met drijfveren

Dit kan anders. Hoe? Door middel van een krachtige teamontwikkeling op basis van drijfveren. Met een teamworkshop van Energy Drives® krijgt u een glashelder beeld hoe drijfveren zich verhouden ten opzichte van anderen. Hoe kijken u én uw collega’s naar de het team en naar elkaar? Op welke wijze benutten we elkaars kracht? Ken je elkaars drijfveren, dan ontstaat er begrip en acceptatie van onderlinge verschillen.

Zo'n teambuilding workshop versterkt het teamgevoel en bevordert de samenwerking, teamontwikkeling en talentontwikkeling. De effectiviteit van het team neemt hierdoor toe, net als het enthousiasme om samen te werken aan goed onderwijs binnen jullie school. Inzicht in je persoonlijke leiderschapsstijl maakt het bovendien mogelijk om je team op een passende en effectieve manier te sturen.

Benieuwd naar de ervaring van andere scholen over teamontwikkeling op basis van drijfveren?

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Ik ga akkoord met het privacybeleid.

Je krijgt ook wekelijks een tip van ons voor het ontwikkelen van jouw team.

Referenties Onderwijs

Vraag een gesprek over teamontwikkeling HBO of WO aan

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

Opmerkingen

Ik ga akkoord met het privacybeleid.

SHARES
FacebookShareTwitterTweet